Królewicz

4.5 (195 ocen)

  • 30 min

Ciasto uwielbiane przez wszystkich!

  • 30 min

Składniki:

  • Placki miodowe:

    3,5 szklanki mąki

    3/4 szklanki cukru

    2 łyżki miodu

    10 dag margaryny

    1 jajko

    2 łyżeczki sody

    2 łyżki kwaśnej śmietany


    Biszkopt:

    4 jajka

    1 szklanka mąki

    3/4 szklanki cukru

    łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    10 dag cukru

    0.5 l mleka

    1 czubata łyżka mąki pszennej

    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

    cukier waniliowy

    Kostka margaryny

    Oraz gotowa polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Królewicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki miodowe : Miód rozpuścić z margaryną. Ostudzić. Resztę produktów
    połączyć,po przestudzeniu dodać miód z margaryną.Zagnieść.Ciasto
    podzielić na 2 części.Piec w 190°C około 20 minut.Pieczemy na kolor
    złoty.

  • 2. Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Stopniowo dodajemy żółtka i
    przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej
    formy papierem. Pieczemy około 30 minut w 180°C.
  • 3. Krem: Odlewamy szklankę mleka,miksujemy krótko z mąkami, cukrem waniliowym.
    Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Kiedy zacznie się gotować dodajemy
    zmiksowane mleko i mieszamy, aż będzie budyń. Na koniec ucieramy z
    margaryną.
  • 4. Układamy 1 placek miodowy,wylewamy masę. Potem układamy biszkopt i znów
    masę, oraz 2 placek miodowy. Na wierzch polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować