Królewicz

5 (149 ocen)

Szybko znika z blachy !

Składniki:

  • Ciasto I :
    2 szkl. mąki
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżka kakao
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka wody
    1/2 kostki margaryny
    1 jajko

    Ciasto II ( biszkopt ) :
    1/2 szkl. cukru
    4 jajka
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem :
    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe
    1/2 szkl. cukru
    kostka margaryny

    dżem truskawkowy
    polewa czekoladowa

    Blacha : 35 x 22 cm
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Królewicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I :
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Upiec dwa placki przez 20 minut w temp. 180 stopniach C.
  • 2. Ciasto II :
    Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier cały czas ucierając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Powoli dodawać cały czas mieszając na wolnych obrotach aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wylać na blaszkę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut w 180 stopniach C.
  • 3. Krem :
    Z mąki , mleka i cukru ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać margarynę i zmiksować. Gorący wylewać na ciasto.
  • 4. Składanie :
    Ciasto kruche posmarować dżemem truskawkowym , wyłożyć pół kremu następnie przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę kremu i płożyć drugie ciasto kruche. Polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować