CIASTKA BRZOSKWINIOWE

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne, polecam

Składniki:

  • 4 jajka
    250 ml oleju
    250 g cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    500 g + 4 łyżki mąki

    Nadzienie:
    - 1 słoik "Nutelli"(lub gęstego dżemu , marmolady)
    - okruszki z ciasteczek
    - ew. zmielone orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zmiksować z cukrem i wanilią. Dodać olej, 4 łyżki mąki i proszek do pieczenia , dokładnie wymieszać. Masę odstawić na 1 godzinę (temp. pokojowa) .
  • 2. Następnie dodać 500 g mąki i wymieszać ręką lub drewnianą łyżką. Ciasto powinno być miękkie i może wydawać się zbyt klejące. Gdyby jednak za bardzo kleiło się do rąk , można dosypać nieco mąki (tylko troszeczkę) albo natłuścić dłonie olejem.
  • 3. Ciasto nabierać łyżeczką i formować w dłoniach kuleczki wielkości niedużego orzecha włoskiego.
  • 4. Układać na dużej blasze wyłożonej pergaminem i piec w temp. 180 st.C przez 15-20 minut (ciastka NIE powinny się zarumienić).
  • 5. Upieczone i ostudzone ciasteczka wydrążyć od spodu (najłatwiej "wwiercać się" łyżeczką). Okruszki zachować do nadzienia.
  • 6. Nutellę wymieszać z okruszkami (dodawać stopniowo , żeby masa nie była zbyt gęsta) , napełniać otwory w ciasteczkach , a także rozsmarowywać cienko po brzegach. Sklejać po dwa ciasteczka tworząc brzoskwinkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto kubusiowe

To może cię zainteresować