ZAPIEKANKA RYŻOWA

0 (0 ocen)

Polecam bardzo smaczne.

Składniki:

  • 4 szklanki ugotowanego ryżu
    4 plastry pieczonego mięsa lub 20 dag wędliny
    10-15 dag pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła, margaryny lub oleju
    kilka cienkich plasterków żółtego sera
    pół strąka czerwonej lub zielonej papryki
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3-4 łyżki startego żółtego sera

Zapiekanka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim do zeszklenia drobno posiekaną cebulę, dodać dokładnie umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażyć razem, następnie zdjać z patelni, wymieszać z ryżem.
  • 2. Wędlinę pokroić w kostkę. Dodać do ryżu wraz z papryką oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszkę i starty ser.
  • Zapiekanka ryżowa 3. Przełożyć potrawę do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem lub margaryną,
    wyrównać powierzchnię i przykryć plasterkami sera.
    Zapiekać w gorącym piekarniku do momentu, kiedy ser zacznie się rumienić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy