4 szklanki ugotowanego ryżu
4 plastry pieczonego mięsa lub 20 dag wędliny
10-15 dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła, margaryny lub oleju
kilka cienkich plasterków żółtego sera
pół strąka czerwonej lub zielonej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3-4 łyżki startego żółtego sera
Zapiekanka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim do zeszklenia drobno posiekaną cebulę, dodać dokładnie umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażyć razem, następnie zdjać z patelni, wymieszać z ryżem.
2.Wędlinę pokroić w kostkę. Dodać do ryżu wraz z papryką oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszkę i starty ser.
3.Przełożyć potrawę do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem lub margaryną,
wyrównać powierzchnię i przykryć plasterkami sera.
Zapiekać w gorącym piekarniku do momentu, kiedy ser zacznie się rumienić.
Komentarze