Krokodyle oczy

0 (0 ocen)

Kruche ciasto,pyszny krem i delikatny biszkopt. Po prostu pychota ;)

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    -500 g mąki pszennej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1/2 łyżeczki amoniaku
    -250 g margaryny
    -4 żółtka
    -1 szklanka cukru pudru,
    -3 łyżki kakao
    Biszkopt:
    -3 jajka
    -3 łyżki mąki pszennej
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -6 łyżek cukru
    -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    -2 żółtka
    - budyń waniliowy
    -1/2 szklanki cukru
    -2 szklanki mleka
    -2 płaskie łyżki mąki pszennej
    -250 g margaryny
    -kieliszek spirytusu
    Polewa:
    -pół kostki margaryny
    -3,5 łyżki cukru pudru
    -3 łyżki kakao
    -2 łyżki wody
    Dodatkowo:
    -wiórki kokosowe
    -1 mały słoik powideł śliwkowych
    -twarda marmolada lub rodzynki,śliwki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Krokodyle oczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę dodać amoniak,cukier puder i margarynę wszystko dobrze posiekać.Następnie dodać żółtka i zarobić ciasto.Ciasto podzielić na 2 części.Jedną część rozwałkować i przełożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 40cm wyłożoną papierem do pieczenia.Do części dodać kakao i zarobić. Uformować 32 kulki, do każdej kulki włożyć rodzynki lub śliwki albo twardą marmoladę.Rozłożyć kulki na powidłach po 4 na szerokość i po 8 na długość.Upiec ciastko w temp 180ºC przez ok. 50-60 minut.
  • 2. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blaszkę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25- 35minut (do tzw. suchego patyczka).
  • 3. Masa;
    1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę i dodawać partiami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać spirytus.
  • 4. Polewa:
    Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
  • 5. Przełożenie ciasta:
    Na kruche ciasto rozsmarować masę na masę położyć biszkopt wylać polewę i posypać wiórkami kokosowymi.Następnie włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować