Krokodyle oczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę dodać amoniak,cukier puder i margarynę wszystko dobrze posiekać.Następnie dodać żółtka i zarobić ciasto.Ciasto podzielić na 2 części.Jedną część rozwałkować i przełożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 40cm wyłożoną papierem do pieczenia.Do części dodać kakao i zarobić. Uformować 32 kulki, do każdej kulki włożyć rodzynki lub śliwki albo twardą marmoladę.Rozłożyć kulki na powidłach po 4 na szerokość i po 8 na długość.Upiec ciastko w temp 180ºC przez ok. 50-60 minut.
2.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blaszkę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25- 35minut (do tzw. suchego patyczka).
3.Masa;
1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę i dodawać partiami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać spirytus.
4.Polewa:
Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
5.Przełożenie ciasta:
Na kruche ciasto rozsmarować masę na masę położyć biszkopt wylać polewę i posypać wiórkami kokosowymi.Następnie włożyć do lodówki.
Komentarze