Krokiety żółtym serem i parówką

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

To łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Sprawdzi się zarówno jako pomysł na obiad i kolację, a także jako przekąska na imprezę. Super smakuje w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je podawać w całości, przekrojone na pół lub pokrojone w plasterki.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki na 6-7 szt
    ciasto naleśnikowe:
    • ok. 170 g-180g mąki orkiszowej jasnej ( może być pszenna)
    • 2 jajka ( u mnie L) ,
    • 250 ml mleka,
    • 100 ml gazowanej wody mineralnej (lub zwykłej),
    • szczypta soli,
    • 2-3 łyżki oleju do ciasta + opcjonalnie do smażenia
    dodatkowo:
    • 6-7 plasterków sera żółtego (ulubionego),
    • 6-7 parówek (dobrej jakości z dużą zawartością mięsa),
    • tarta mozzarella,
    • bułka tarta do panierowania
    • 2 jajka do panierowania
    • olej do smażenia,
    • ketchup, sos czosnkowy lub inny ulubiony sos
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Krokiety Naleśniki Przekąski

Krokiety żółtym serem i parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia się składników. Można też ciasto wymieszać za pomocą rózgi kuchennej. Odstawiamy na ok. 30 minut, by odpoczęło. Ciasto trochę zgęstnieje.
    Rozgrzewamy równomiernie patelnię do naleśników (najlepiej bez oleju, bo już jest w cieście). Na patelnię wlewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu przekładamy na talerz i przykrywamy, by się nie wysuszały i pozostały elastyczne.
    Parówkę wrzucamy na wrzątek na około 5 min, aby się zagrzały, nie gotujemy.
    Na każdym naleśniku układamy na środku plaster sera. Na jednym z brzegów układamy parówkę, dajemy startą mozzarellę i zwijamy w rulon. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na rumiano z każdej strony (na średnim płomieniu). W tym czasie ser powinien się nieco rozpuścić w środku. Smacznego!

Porady

Ilość mleka i mąki może się nieznacznie różnić ze względu na rodzaj.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować