Pizza domowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pizza z restauracji bywa droga, a cena nieadekwatna do jakości, zwłaszcza ciasta. Warto spróbować zrobić pizzę w domu, a gwarantuję, że już nigdy nie kupicie mrożonej pizzy bądź nie zamówicie w restauracji.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:

    5,5- 6 szklanek mąki
    szczypta soli
    2 jajka
    4 łyżki oleju
    czosnek granulowany
    zioła prowansalskie
    papryka słodka w proszku


    ROZCZYN:

    2 łyżeczka cukru
    60 g drożdży
    250ml mleka


    DODATKI:

    koncentrat pomidorowy
    pieczarki
    cebula
    papryka czerwona
    dowolna wędlina
    ogórek kiszony
    mięso podsmażone z cebulką (ja dodałam, bo zostało mi z farszu na pyzy)
    ser żółty tarty


    SOS CZOSNKOWY:

    3 łyżeczki śmietany 18%
    2 łyżki majonezu
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz czarny
    papryka czerwona słodka
    czosnek granulowany 1,5 łyżeczki


    Tak naprawdę na pizzę możecie położyć to, co Wam się tylko podoba, ale to już chyba wiecie :-)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozrabiamy rozczyn: letnie mleko mieszamy z drożdżami i cukrem i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia (proponuję zrobić w większej miseczce, bo z mniejszej może "uciec".

    W trakcie oczekiwania na rozczyn przygotowujemy dodatki, czyli: pieczarki obieramy i kroimy na dość cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka, paprykę w kostkę (bądź paseczki, jak kto woli), wędlinę w kostkę (bądź też nie kroimy wcale, jeśli wolimy położyć całe plasterki), ogórek kiszony w kostkę (nie musimy go dodawać, w mojej pizzy pojawił się z tego względu, że miałam w lodówce dość dobrze czosnkową kiełbasę i uznałam, że ogórek kiszony będzie do niej pasował - coś w rodzaju wiejskiej pizzy).

    Składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą aż do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i czosnkiem.

    Wyrośnięty rozczyn mieszamy ze składnikami na ciasto i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Oczywiście do ciasta nie trzeba dodawać przypraw, jeśli nie chcemy, ale uważam, że z przyprawami ciasto dodatkowo zyskuje na smaku. Gotowe ciasto odstawiamy na około 10 do 15 minut, żeby jeszcze troszkę podrosło. Ciasto dzielimy na części, formujemy kule i robimy z nich duże placki - w razie potrzeby posiłkujemy się wałkiem bądź butelką od piwa, jeśli ktoś nie posiada wałka.

    Tak przygotowane placki układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej folią aluminiową, smarujemy delikatnie koncentratem pomidorowym, nakładamy składniki wg uznania, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut (w zależności od grubości ciasta i ilości składników na cieście).

Porady

*Jeśli podczas wyrabiania ciasto nie będzie zbyt zwarte, wtedy dosypujemy odrobinę mąki. **Pierwsza pizza jest z wędliną, druga z mięsem, trzecia z samymi pieczarkami, wykonana z ciasta zamrożonego dzień wcześniej. ***Jeśli zostanie Wam ciasta, można je spokojnie zamrozić i wykorzystać następnym razem, ja tak zrobiłam, potem rozmroziłam ciasto na talerzyku na ciepłym kaloryferze, jeszcze sobie delikatnie podrosło i mam wrażenie, że po zamrożeniu i rozmrożeniu było jeszcze lepsze, delikatniejsze i można z niego wtedy zrobić cieńszy placek, a mimo to nie traci na smaku i nie łamie się po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować