Bardzo smaczne krokiety, z wyczuwalną nutą szpinaku, który nie dominuje, ale podkreśla smak kurczaka. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
60 min
Składniki:
Składniki:
15 naleśników o średnicy ok. 22cm
Farsz:
400g szpinaku – może być mrożony
200g fileta z kurczaka
250g pieczarek
100g żółtego sera
100g sera feta
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 jajka i bułka tarta do panierowania
Krokiety szpinakowo-pieczarkowe z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Szpinak podsmażyć na odrobinie masła razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Do jeszcze ciepłego dołożyć połowę fety. Masę dokładnie wymieszać do rozpuszczenia sera. Pozostałą fetę drobno pokroić. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę razem z cebulą, podsmażyć razem do odparowania nadmiaru wody. Kurczaka drobno pokroić, usmażyć na łyżce oleju. Ostudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki farszu połączyć ze sobą. Doprawić pieprzem i solą. Na naleśniki nakładać po łyżce farszu, zwinąć w krokiety i panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Komentarze