Krewetki z ryem i curry

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis wymyśliłam studiując we Włoszech, mając codziennie dostęp do świeżych owoców morza.

  • 30 min

Składniki:

  • - ok. 8 świeżych krewetek
    - 200 g ryżu sypkiego
    - curry
    - czosnek
    - oliwa z oliwek
    - cebula

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Krewetki z ryem i curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki obrać i odciąć głowy (można zostawić ogonki). Usunąć przewód pokarmowy nacinając nożykiem grzbiet i wyciągając go delikatnie.

    Oczyszczone krewetki zamarynować w oliwie z oliwek, soli, curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Jednak gdy nie mamy czasu, możemy to pominąć i od razu przejść do smażenia.

    Następnie głowy wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 10 min. Po tym czasie wyławiamy łyżką cedzakową ugotowane głowy, a w powstałym wywarze gotujemy ryż. Pod koniec gotowania wsypujemy odrobinę curry, aby nadać ryżowi żółty kolor.

    Wlewamy na patelnie oliwę z oliwek i smażymy pokrojoną wcześniej w kostkę cebulę. Gdy cebula zacznie nabierać złotego koloru, wrzucamy na patelnie krewetki wraz z marynatą. Po 3-5 minutach krewetki są gotowe. Podajemy z ryżem. Pysznie smakują posypane pietruszką. Smacznego!

Porady

Możemy użyć również mrożonych krewetek, a ryż ugotować tylko w osolonej wodzie. Równie pysznie danie smakuje posypane serem żółtym lub parmezanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Owoce Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować