Krewetki z patelni

4.5 (175 ocen)

Pyszne i aromatyczne - właśnie takie są krewetki wg mojego przepisu. Zaskocz swoją drugą połówkę romantyczną kolacją.

Składniki:

  • - 200 g rozmrożonych krewetek średniej wielkości
    - papryczka pepperoni czerwona
    - 4 ząbki czosnku
    - 4 łyżki oliwy
    - 3 łyżki masła
    - odrobina pieprzu i soli
    - limonka
    - bagietka z masełkiem czosnkowym lub makaron ryżowy
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krewetki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli krewetki są oczyszczone to wystarczy je przemyć pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Jeśli nie są oczyszczone, to nacinamy je od strony grzbietu i wyjmujemy cienkim nożykiem jelito (cienką czarną nitkę). Bagietkę wstawiamy odpowiednio wcześnie, żeby wszystko było gotowe naraz. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Papryczkę i czosnek szatkujemy na cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy około 1 minuty, żeby smaki rozeszły się po patelni. Oprószamy pieprzem, nakładamy krewetki, smażymy po 1,5 minuty z każdej strony i na 40 sekund odwracamy rozcięciem do dołu. Oprószamy solą i wykładamy na talerze. Podajemy z bagietką lub makaronem ryżowym (przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu) oraz pokrojoną na cząstki limonką i dobrym winem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Wam to danie, sprawdźcie też inne przepisy na krewetki tygrysie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować