krewetki z grilla w boczku

0 (0 ocen)

  • Łatwy

morskie opowieści.....zawsze przywołują wspomnienia z wakacji, a jak wiadomo w wkacje najczęściej robimy grilla tak więc moja proozycja to krewetki z grilla.....

  • Łatwy

Składniki:

  • - krewetki: 20 sztuk
    - plasterki boczku lub szynki parmeńskiej: 10 sztuk
    - cebula: 20 dekagramów

    - masło: 1 łyżka
    - cukier: 2 łyżki
    - ocet jabłkowy: 1 łyżka
    - przecier pomidorowy: 2 łyżki
    - bulion: 100 mililitrów
    - papryczka chilii: 1 sztuka
    - tymianek: 2 szczypty
    - sól pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Krewetki z grilla w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na maśle i dodajemy posiekaną papryczkę chilli bez pestek, po chwili zalewamy bulionem i dodajemy ocet jabłkowy, przecier pomidorowy oraz cukier, sól i pieprz (gdy zastępujemy papryczkę chilli sosem chilli, wówczas kilka kropel sosu dolewamy wraz z bulionem). Gotujemy na małym ogniu, aż zawartość zgęstnieje, wówczas wyłączamy ogień i studzimy marynatę. Opłukane krewetki nacinamy na grzbiecie i usuwamy ciemną żyłkę, po czym jeszcze raz połuczemy krewetki, osuszamy i zalewamy ostudzoną marynatą. Krewetki powinny pozostaćź w lodówce przez ok. 30 min. Plastry boczku przecinamy wzdłóż i owijamy nimi zamarynowane krewetki, opruszając każdą posiekamym tymiankiem, a następnie tak przygotowane krewetki przebijamy wykałaczką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy krewetki przez ok. 10 min. Marynatę podgrzewamy cały czas mieszając.Krewetki podajemy z pieczywem i ciepłym sosem pozostałym z marynaty...smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować