KREPLIKI BABCI TERESKI:

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zawsze goszczą na niedzielnym stole.

Składniki:

  • - 1kg mąki
    - 3 łyżki cukru ( do drożdży)
    - 2 lyzki cukru ( do żółtek)
    - 8 dag drożdży
    - 1szkl. mleka
    - 7żółtek
    - 1/2 kostki masła
    - szczypta soli
    - skórka otarta z cytryny lub kilka kropli aromatu cutrynowego
    - marmolada na nadzienie
    - cukier puder do posypania
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Krepliki babci tereski: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte ciasto 1. 1) Mąke wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli i robimy giazdo. Do letniego mleka dodajemy 2 łyżki cukru, rozkruszone drożdże i mieszamy. Gdy zaczyn drożdżowy wyrśnie wlewamy do gniazda. Żóltka ucieramy z 2 łyżkami cukru, wlewamy do ciasta. Ciasto wyrabiamy rękami, dodając rozpuszczone, ciepłe masło i skórkę z cytryny. Przykryte ściereczką ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • pączki 2. 2)Ciasto formujemy w rękach i nadziewamy marmoladą. Odstawiamy na stolnicę do wyrośnięcia.
  • pączki 3. Pączki smażymy na głębokim oleju aż się zarumienią. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować