Smalcówki Babci Tereski

4.5 (166 ocen)

  • 2 min

Coś regionalnego, coś przekazywanego z pokolenia na pokolenie, coś baaardzo pysznego.

  • 2 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    250 g smalcu (zastąpiłam odtłuszczonym masłem)
    50 g drożdży świeżych (25 g suchych)
    3 łyżki cukru (u mnie fruktoza z błonnikiem)
    4 żółtka (białka zostawiłam do lukru)
    1 szklanka gęstej śmietany
    2 cukry waniliowe (można ominąć)
    pół kostki margaryny (zastąpiłam odtłuszczonym masłem)
    marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Smalcówki babci tereski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Świeże drożdże rozgnieść z cukrem. Zamienią się w płyn. Odstawić w ciepłe miejsce. Suche drożdże wsypać bezpośrednio do ciasta.
  • 2. Resztę składników (bez marmolady) wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na godzinę.
    Wyjąć ciasto, oderwać kawałek i rozwałkować na lekko podsypanym mąką blacie na grubość 2 mm.
  • 3. Pociąć na długie paski o szerokości 5-7 cm. Na środku paska wyłożyć marmoladę (można użyć rękawa cukierniczego i okrągłej tyłki). Zwinąć w rulonik lub jak u mnie złożyć na pół (szerokość paska należy trochę zmniejszyć.
  • 4. Pokroić na mniejsze kawałeczki-ciasteczka pod kątem.
    Wyłożyć na blachę (można układać blisko siebie, nie rosną) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec około 10 minut (do złocistego koloru).
    Studzić na kratce. Udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
    Smacznego!

Porady

Jeśli nie przepadasz za smalcem, można zamienić na masło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować