Smalcówki babci tereski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Świeże drożdże rozgnieść z cukrem. Zamienią się w płyn. Odstawić w ciepłe miejsce. Suche drożdże wsypać bezpośrednio do ciasta.
2.Resztę składników (bez marmolady) wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na godzinę.
Wyjąć ciasto, oderwać kawałek i rozwałkować na lekko podsypanym mąką blacie na grubość 2 mm.
3.Pociąć na długie paski o szerokości 5-7 cm. Na środku paska wyłożyć marmoladę (można użyć rękawa cukierniczego i okrągłej tyłki). Zwinąć w rulonik lub jak u mnie złożyć na pół (szerokość paska należy trochę zmniejszyć.
4.Pokroić na mniejsze kawałeczki-ciasteczka pod kątem.
Wyłożyć na blachę (można układać blisko siebie, nie rosną) wyłożoną papierem do pieczenia.
5.Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec około 10 minut (do złocistego koloru).
Studzić na kratce. Udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Smacznego!
Porady
Jeśli nie przepadasz za smalcem, można zamienić na masło.
Komentarze