Biszkopt:
3 jajka
120 g cukru
1 cukier waniliowy
120 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
500 g sera z wiaderka
sok z 1 cytryny
200 g cukru
400 ml śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
1 puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa
Kremowy sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę, następnie ciągle mieszając dodajemy mąkę z proszkiem. Masę przekładamy do tortownicy o śr. 26 lub 28 cm. pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
2.Brzoskwinie osączamy z soku, na soku z dodatkiem wody przygotowujemy galaretkę. Śmietanę ubijamy na sztywno.
3.Ser ucieramy dokładnie z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie porcjami dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody, a następnie odrobiną wrzątku tak by się dokładnie rozpuściła. Dodajemy do niej kilka łyżek masy, a następnie łączymy z pozostałą masą.
4.Na biszkopcie zakładamy ponownie obręcz i wykładamy masę serową, na wierzchu delikatnie układamy brzoskwinie. Tort wkładamy na pół godziny do lodówki, po czym wylewamy na wierzch tężejącą galaretkę.
Komentarze