Po raz pierwszy piekłam sernik tego typu. Ale gdy go tylko zrobiłam od razu go pokochałam..Efektowny, czekoladowy i co najważniejsze kremowy..od teraz będę go piekła częściej niż inne serniki :)
Składniki:
Kruchy spód:
170g ciasteczek petitków
2 łyżki kakao
70 g stopionego masła
Kremowy sernik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy
2.Herbatniki ścieramy na pył, dodajemy kakao stopione masło i mieszamy całość.aż przybierze wygląd mokrego piasku
3."Piasek" wysypujemy do tortownicy o średnicy 24cm równą warstwą wykładamy dno. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180'C. Następnie studzimy do temperatury pokojowej i smarujemy marmoladą.
4.Czekoladę topimy w kąpieli wodnej a następnie studzimy.
5.Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry i miksujemy aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy śmietanę, skrobię ziemniaczaną i kolejno po jednym jajku
6.Chłodną czekoladę hartujemy dodając łyżkę masy serowej po czym przekładamy całość do miski i chwilkę miksujemy.
7.Gotową masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C jakieś 70 minut.
8.Gdy sernik się zetnie studzimy go około godzinki przy uchylonych drzwiczkach piekarnika Potem wyjmujemy i czekamy aż nabierze temperatury pokojowej aby można go było umieścić w lodówce na przynajmniej 4 godziny.
9.W rondelku umieścić łyżkę masła i 2 łyżki mleka..podgrzać (najlepiej w kąpieli wodnej),,następnie dodać połamaną na mniejsze cząstki czekoladę i rozpuścić, aż powstanie jednolita gładka masa.
Polać nią sernik.
Komentarze