Sernik na zimno w cieście ptysiowym

0 (0 ocen)

Ciasto to lekki serniczek przypominający strukturą i smakiem waniliowego Bakusia (serek homogenizowany z Bakomy). Delikatny i mało słodki, a fakt że przełożony jest ciastem ptysiowym sprawia że ma wytrawny charakter. Super deser na upalne dni.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jaj
    1/2 kostko margaryny
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera typu wiaderkowego
    1/2 szklanki cukru
    2 czubate łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wody
    32g cukru wanilinowego
    2 Śnieżki Gellwe
    500ml śmietany 30%

    Dodatkowo:
    4 galaretki o różnych kolorach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Ciasto

Sernik na zimno w cieście ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku (każdą osobno). Odstawić do stężenia. A gdy stężeją pokroić na mniejsze kawałeczki, np w kostkę.
  • 2. W rondelku zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Do gotującej się mieszaniny dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać aż powstanie gładka i błyszcząca masa która będzie bez problemów odchodzić od brzegów rondelka. Zdjąć z ognia i ostudzić.
    Do ostudzonej masy dodawać po jednym jaju nieustannie miksując. Na koniec dodać proszek do pieczenia.
    Ciasto podzielić na 2 równe części i przełożyć każda równą warstwą na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut w temp. 200'C. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco suche. W razie potrzeby przytrzymać jeszcze chwilkę w piekarniku. Po upieczeniu ostudzić.
  • 3. Żelatynę zalać zimną wodą (1/3 szklanki), wymieszać i odstawić by spęczniała. Gdy spęcznieje rozpuścić ją w gorącej kąpieli wodnej aż zrobi się płynna..delikatnie ostudzić.
  • 4. Ser zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym do momentu aż się rozpuści.
  • 5. Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.Odstawić na chwilkę do lodówki.
  • 6. Do masy serowej nie przestając miksować dodać cienkim strumieniem przestudzoną płynną żelatynę.Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać całość.
  • 7. Na jednym ptysiowym blacie wyłożyć połowę masy serowej, powciskać w nią kolorowe galaretki i przykryć je druga częścią masy. Masę przykrywamy drugim blatem ptysiowym.
    Całość przekładamy do lodówki by całkowicie stężało.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Porady

Galaretki można zastąpić owocowym wsadem, np pokrojonymi brzoskwiniami, borówkami , malinami lub truskawkami .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować