Sernik na zimno w cieście ptysiowym

  • wyświetlono: 556 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto to lekki serniczek przypominający strukturą i smakiem waniliowego Bakusia (serek homogenizowany z Bakomy). Delikatny i mało słodki, a fakt że przełożony jest ciastem ptysiowym sprawia że ma wytrawny charakter. Super deser na upalne dni.

Banocka

Składniki

Ciasto:
5 jaj
1/2 kostko margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera typu wiaderkowego
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
32g cukru wanilinowego
2 Śnieżki Gellwe
500ml śmietany 30%

Dodatkowo:
4 galaretki o różnych kolorach

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik na zimno w cieście ptysiowym

  • 1. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku (każdą osobno). Odstawić do stężenia. A gdy stężeją pokroić na mniejsze kawałeczki, np w kostkę.
  • 2. W rondelku zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Do gotującej się mieszaniny dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać aż powstanie gładka i błyszcząca masa która będzie bez problemów odchodzić od brzegów rondelka. Zdjąć z ognia i ostudzić.
    Do ostudzonej masy dodawać po jednym jaju nieustannie miksując. Na koniec dodać proszek do pieczenia.
    Ciasto podzielić na 2 równe części i przełożyć każda równą warstwą na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut w temp. 200'C. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco suche. W razie potrzeby przytrzymać jeszcze chwilkę w piekarniku. Po upieczeniu ostudzić.
  • 3. Żelatynę zalać zimną wodą (1/3 szklanki), wymieszać i odstawić by spęczniała. Gdy spęcznieje rozpuścić ją w gorącej kąpieli wodnej aż zrobi się płynna..delikatnie ostudzić.
  • 4. Ser zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym do momentu aż się rozpuści.
  • 5. Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.Odstawić na chwilkę do lodówki.
  • 6. Do masy serowej nie przestając miksować dodać cienkim strumieniem przestudzoną płynną żelatynę.Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać całość.
  • 7. Na jednym ptysiowym blacie wyłożyć połowę masy serowej, powciskać w nią kolorowe galaretki i przykryć je druga częścią masy. Masę przykrywamy drugim blatem ptysiowym.
    Całość przekładamy do lodówki by całkowicie stężało.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Porady

Galaretki można zastąpić owocowym wsadem, np pokrojonymi brzoskwiniami, borówkami , malinami lub truskawkami .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkiciasto_ptysiowe

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowy sernik na zimno w pucharkach

Dodane przez: Jaga85

Malinowy sernik na zimno w pucharkach

Ser i maliny- znakomite połączenie!...

sernik na zimno Tiramisu

Dodane przez: capri

sernik na zimno Tiramisu

Jeśli lubicie klasyczne tiramisu...

sernik na zimno

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Sernik na zimno "Kryształek"

Bardzo smaczny i lekki sernik na...

GOTOWANY SERNIK NA ZIMNO

Dodane przez: EWULKAQ

GOTOWANY SERNIK NA ZIMNO

Rewelacyjne ciasto, do którego...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK na zimno ''RIDOKRÓWKA''

Mój wymysł z ciasteczkami Rido.....

Szybki sernik na zimno

Dodane przez: tatalia

Szybki sernik na zimno

szybki deser na niedzielne popołudnie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE