Kremowy makaron

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest to modyfikacja przepisu słynnego, włoskiego kucharza Buddy'ego Valastro.

  • 20 min

Składniki:

  • 200g makaronu (penne lub tagliatelle)
    3 plasterki szynki sojowej
    3 łyżki groszku (dowolnie: świeży, mrożony czy z puszki)
    200ml śmietanki 30%
    łyżeczka masła
    3 łyżki oliwy
    1 mała cebula
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki tartego sera (najlepiej parmezanu)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Dania z makaronem Szynki

Kremowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i oliwę, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek.
  • 3. Gdy się zeszklą wrzucamy pokrojoną w paski szynkę.
  • 4. Smażymy przez chwilę i zalewamy kremówką.
  • 5. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez chwilkę i dorzucamy groszek oraz ser i ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i podajemy.

Porady

Szynka sojowa to 'efekt' wegetarianizmu. Oczywiście można ją zastąpić zwykłą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować