Kremowy makaron z wątróbką i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wątróbka w smacznym sosie z dodatkiem makaronu to zawsze pełnowartościowe i sycące danie.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przygotowanie
    Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
    Na patelni rozgrzać olej. Cebulę i czosnek drobno pociekać, paprykę pokroić w małą kostkę. Wszystko razem przemsażyć.
    Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, dodać do warzyw i smażyć 5 minut.
    Wątróbkę omyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Wyłożyć na patelnię. Smażyć wszystko razem aż wątróbka stanie się brązowa.
    Dodać bulion i śmietankę. Całość dusić około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos będzie za rzadki można deliaktnie zagęścić mąką.
    Na talerze rozłożyć makaron, Wyłożyć po porcji wątróbki z sosem. Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub koperku.








    Wartość energetyczna (1 porcja)
    Energia: 464,4 kcal
    Tłuszcz: 15,7g
    Białko: 34,5g
    Węglowodany: 46g

    Smacznego ;-)
    o stycznia 16, 2018 Brak komentarzy:
    Wyślij pocztą e-mail
    Wrzuć na bloga
    Udostępnij w usłudze Twitter
    Udostępnij w usłudze Facebook
    Udostępnij w serwisie Pinterest

    Etykiety: Makarony, Podroby
    niedziela, 14 stycznia 2018
    "Grzybek", czyli placek ze skwarkami
    Dziś coś niecodziennego, trochę kalorycznego, ale pysznego. I najważniejsze, że wiąże się z miłymi wspomnieniami z domu rodzinnego. Dlaczego "grzybek, nie mam pojęcia, ale lata temu w naszym domu każdy wiedział o co chodzi :) Tani placek z kilku składników, ale jaki pyszny!

    Składniki (4 porcje)
    -300 g surowego boczku
    -1 szkl. mąki pszennej
    -1 szkl. mleka 2%
    -2 jajka
    -1/4 szkl. oleju
    -sól, pieprz
    -olej do smażenia




    Przygotowanie
    Boczek pokroić w małe plasterki, oprószyć solą i pieprzem.
    Mąkę, mleko, jajka, 1/4 szklanki oleju, szczyptę soli zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste (gęstsze od ciasta naleśnikowego), jeśli jest taka potrzeba można dodać więcej mąki.
    Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć plasterki boczku i przemsażyć je na chrupko. Gdy boczek będzie gotowy, zmnaijeszyć ogień i zalać go ciastem. Smażyć na małym lu srednim ogniu pod przykryciem aż się zetnie. Podawać na ciepło z ulubionymi sosami lub keczupem.

    Wartość energetyczna (1 porcja)
    Energia: 819,2 kcal
    Tłuszcz: 67,2g
    Białko: 17,9g
    Węglowodany: 37,2g




    Smacznego ;-)
    o stycznia 14, 2018 14 komentarzy:
    Wyślij pocztą e-mail
    Wrzuć na bloga
    Udostępnij w usłudze Twitter
    Udostępnij w usłudze Facebook
    Udostępnij w serwisie Pinterest

    Etykiety: Naleśniki i placuszki
    czwartek, 11 stycznia 2018
    Pieczona karkówka na ostro w coca-coli
    Użycie komercyjnych napojów do marynat staje się coraz bardziej popularne. Połączenie coca-coli z ostrymi przyprawami daje bardzo ciekawy efekt. Ostro-słodkawy smak i pięknie zglazurowane soczyste mięso.

    Składniki (4 porcje)
    -800 g karkówki wieprzowej w plastrach
    -1/2 szkl. oleju rzepakowego
    -1 szkl. coca-coli
    -2 ząbki czosnku
    -3 łyżki musztardy
    -2 łyżki keczupu (najlepiej ostry)
    -czubata łyżeczka ostrej papryki
    -sól, pieprz




    Przygotowanie
    Karkówkę umyć i osuszyć.
    Do miski wlać olej i coca-colę. Dodać obrany czosnek, keczup, musztardę, paprykę, sól i pieprz. Całość zblendować. Do marynaty włożyć karkówkę i marynować całą noc w lodówce.
    Wnaczyniu żaroodpornym lub innej formie do pieczenia ułożyć plastry karkówki. Piec około 40-50 minut do miękkości mięsa, od czasu do czasu polewając mięso marynatą z sosem. Podawać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.

    Wartość energetyczna (1 porcja)
    Energia: 640,0 kcal
    Tłuszcz: 50,5g
    Białko: 34,8g
    Węglowodany: 11,5g



    Smacznego ;-)
    o stycznia 11, 2018 12 komentarzy:
    Wyślij pocztą e-mail
    Wrzuć na bloga
    Udostępnij w usłudze Twitter
    Udostępnij w usłudze Facebook
    Udostępnij w serwisie Pinterest

    Etykiety: Mięsa
    poniedziałek, 8 stycznia 2018
    Kalafior pieczony w całości z sosem jogurtowo-pietruszkowym
    Wydawać by się mogło, że tak duże warzywo nie może się dopiec dobrze w całości. Nic bardziej mylnego. Kalafior pieczony w całości jest miękki w środku z przysznie chrupiącą "skórką" na wierzchu. Podany z aromatycznym sosem stanowi smaczną i zdrową przekąskę.

    Składniki (4 porcje)
    -cały kalafior
    -1/2 szkl. oleju rzepakowego
    -sól
    -100 ml jogurtu greckiego
    -100 ml majonezu
    -1 ząbek czosnku
    -1/2 pęczka pietruszki
    -sól, pieprz




    Przygotowanie
    Kalafior umyć, oczyścić z liści. Natrzeć olejem i obsypać solą. Dla skrócenia czasu pieczenia można wcześniej obgotować przez kilka minut. Umieścić w naczyniu do zapiekania (np. w naczyniu żaroodpornym). Piec 30-40 minut w temperaturze 180st. W czasie pieczenia polewać kalafior "sokiem" z naczynia (olej z wytapiającym się sokiem kalafiora).
    Jogurt grecki wymieszać z majonezem. Dodać posiekaną drobno pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorpawić solą i pieprzem, wymieszać. Kalafior podwać gorący z sosem.

    Wartość energetyczna (1 porcja)
    Energia: 457,5 kcal
    Tłuszcz: 44,6g
    Białko: 6g
    Węglowodany: 7g






    Smacznego ;-)

    o stycznia 08, 2018 10 komentarzy:
    Wyślij pocztą e-mail
    Wrzuć na bloga
    Udostępnij w usłudze Twitter
    Udostępnij w usłudze Facebook
    Udostępnij w serwisie Pinterest

    Etykiety: Sałatki i surówki, Wegetariańskie
    sobota, 6 stycznia 2018
    Schab w sosie z szuszonych śliwek
    Większości z nas schab i suszone śliwki kojarzą się z faszerowaną pieczenią. Te wartościwe suszone owoce na tyle świetnie komponują się z różnego rodzaju mięsami, że warto wykorzystać je także np. do sosu. Dziś zapraszam na pyszny lekko słodki schab w sosie. Podany z ziemniakami albo puree i surówką nadaje się również na rodzinny obiad w większym gronie.

    Składniki (4 porcje)
    -800 g schabu w plastrach
    -20 suszonych śliwek
    -1 duża cebula
    -1 ząbki czosnku
    -1 łyżeczka rozmarynu
    -1 łyżczka tymianku
    -2 łyżki masła
    -1 łyżka oleju rzepakowego
    -sól, pieprz
    -1/2 szkl. wody i 2 łyżki mąki (do zagęszczenia sosu)




    Przygotowanie
    Schab umyć, natrzeć solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć schab z obu stron.
    Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać schab, zalać niedużą ilością wody (tak by schab był przykryty, ale nie pływał).
    15 śliwek drobno pokroić. Dodać do garnka razem z tymiankiem i rozmarynem. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, a warzywa i owoce zaczną się rozpadać (około 40-60 minut).
    Wyjąć mięso, sos zblendować lub przetrzeć przez sito. Włożyć mięso z powrotem, dodać pozostałe śliwki w całości. Gotować około 15 minut.
    Mąkę rozmieszać z zimną wodą. Dodać do sosu i dobrze wymieszać. Zagotować by sos zgęstniał.
    Podawać z ziemniakami i surówką.

    Wartość energetyczna (1 porcja)
    Energia: 454,2 kcal
    Tłuszcz: 21g
    Białko: 37,9g
    Węglowodany: 28,1g





    Smacznego ;-)
    o stycznia 06, 2018 10 komentarzy:
    Wyślij pocztą e-mail
    Wrzuć na bloga
    Udostępnij w usłudze Twitter
    Udostępnij w usłudze Facebook
    Udostępnij w serwisie Pinterest

    Etykiety: Mięsa
    czwartek, 4 stycznia 2018
    Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
    Sałatki z tuńczykiem i majonezem goszczą u nas dość często. Ta jest jedną z klasycznych, do której co jakiś czas wracamy. Prosta i smaczna, świetnie nadaje się na kolację.

    Składniki (4 porcje)
    -5 jaj
    -2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    -5 większych ogórków konserwowych
    -1 puszka kukurydzy
    -pół pęczka szczypioru
    -3 łyżki majonezu
    -sól, pieprz




    Przygotowanie
    Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski.
    Kukurydzę i tuńczyka odsączyć (używam tuńczyka w kawałkach, ale równie dobrze może to być sałatkowy), ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do jajek.
    Szczypior drobno posiekać, dodać. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać majonez. Dokładnie wymieszać. Schłodzić.

    Wartość energetyczna (1 porcja)
    Energia: 277,4 kcal
    Tłuszcz: 18,2g
    Białko: 12,9g
    Węglowodany: 13,8g







    Smacznego ;-)

    Przepis bierze udział w akcji kulinarnej:
    Rybka lubi pływać- czyli dania z ryb:)

    o stycznia 04, 2018 8 komentarzy:
    Wyślij pocztą e-mail
    Wrzuć na bloga
    Udostępnij w usłudze Twitter
    Udostępnij w usłudze Facebook
    Udostępnij w serwisie Pinterest

    Etykiety: Sałatki i surówki
    poniedziałek, 1 stycznia 2018
    Stek z tuńczyka z sosem musztardowo-pietruszkowym
    Niektóre ryby są tak chude, i zwarte, że wystarczy tylko prosty sos by wyczarować pyszne danie. Soczyste pieczone rybie mięso w towarzystwie musztardy przypadnie do gustu każdemu.

    Składniki (4 porcje)
    -4 steki tuńczyka
    -1 mała cebula
    -1 ząbek czosnku
    -1/2 pęczka natki pietruszki
    -3 łyżeczki wyrazistej mustardy
    -1 łyżeczka białego octu winnego
    -100 ml bulionu
    -200 ml słodkiej śmietanki 18%
    -2 łyżki masła
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -sól, pieprz cytrynowy




    Przygotowanie
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Steki z tuńczyka umyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Piec około 20 minut.
    Cebulę i czonek obrać i posiekać. W małym garnuszku rozpuścić masło. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać bulion, ocet, musztardę, sól i pierz. Podgotować na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać śmietankę, podgotować kolejne 5 minut.
    Pietruszkę umyć, oczyścić, drobno posiekać. Dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Jeżeli sos zbyt rzadki można jeszcze odparować przez chwilę.
    Podawać z ziemniakami, frytkami lub ulubioną kaszą.

    Wartość energetyczna (1 porcja)
    Energia: 301,6 kcal
    Tłuszcz: 19,7g
    Białko: 24,1g
    Węglowodany: 5g






    Smacznego ;-)

    Przepis bierze udział w akcji kulinarnej:
    Rybka lubi pływać- czyli dania z ryb:)

    o stycznia 01, 2018 10 komentarzy:
    Wyślij pocztą e-mail
    Wrzuć na bloga
    Udostępnij w usłudze Twitter
    Udostępnij w usłudze Facebook
    Udostępnij w serwisie Pinterest

    Etykiety: Ryby i Owoce Morza
    czwartek, 28 grudnia 2017
    Smażony boczek z cebulą "świeżonka"
    Zawsze mnie zastanawiało skąd wzięła się nazwa. Danie gości u nas od wielu lat. Wszak świeżonka to danie z mięsa ze swieżo ubitej świni i nie ma za wiele wspólnego ze smażonym boczkiem z cebulą. Nie zmienia to jednak faktu, że jest przepyszne i z pewnością przypadnie od gustu wielbicielom skwarek i smażonych potraw.

    Składniki (2 porcje)
    -400 g surowego boczku
    -3 duże cebule
    -3 łyżki oleju rzepakowego
    -sól, pieprz




    Przygotowanie
    Boczek pokroić w małe plasterki i oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w paski/piórka.
    Na patelni rozgrzać olej. Wysmażyć boczek na chrupko. Dodać pokrojoną cebulę.Smażyć aż zmięknie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Można także delikatnie obsypać cebulę cukrem. Podawać ze świeżym pieczywem.

    Wartość energetyczna (1 porcja)
    Energia: 826 kcal
    Tłuszcz: 64,1g
    Białko: 51,3g
    Węglowodany: 9,6g


    Smacznego ;-)
    o grudnia 28, 2017 6 komentarzy:
    Wyślij pocztą e-mail
    Wrzuć na bloga
    Udostępnij w usłudze Twitter
    Udostępnij w usłudze Facebook
    Udostępnij w serwisie Pinterest

    Etykiety: Dania jednogarnkowe, Mięsa, Potrawki lecza i gulasze
    wtorek, 26 grudnia 2017
    Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i cebulą
    Pieczenie białej kiełbasy jest jednym z najlepszych sposobów na jej przygotowanie. Z chrupiącą skórką i pysznymi dodatkami tworzy smaczne i treściwe danie. Z jabłkami i rozmarynem jest aromatyczna i z powodzeniem nadaje się na wartościowy obiad.

    Składniki (4 porcje)
    -1 kg białej kiełbasy
    -2 cebula
    -2 jabłka (najlepiej kwaśne)
    -1,5 l bulionu warzywnego
    -2 łyżki oleju rzepakowego
    -świeży rozmaryn
    -liść laurowy, ziele angielskie
    -majeranek




    Przygotowanie
    Bulion zagotować, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Włożyć kiełbasę, obgotować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Cebulę pokroić w piórka. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dołożyć jabłka, obsypać majerankiem i smażyć jeszcze chwilę.
    Jabłka i cebulę wyłożyć na kiełbasę. Piec około 15-20 minut (do zarumienienia kiełbasy i miękkości jabłek) w temperaturze około 180 stopni.

    Wartość energetyczna (1 porcja)
    Energia: 699,2 kcal
    Tłuszcz: 54,3g
    Białko: 30,9g
    Węglowodany: 21,6g

    Smacznego ;-)

    o grudnia 26, 2017 3 komentarze:
    Wyślij pocztą e-mail
    Wrzuć na bloga
    Udostępnij w usłudze Twitter
    Udostępnij w usłudze Facebook
    Udostępnij w serwisie Pinterest

    Etykiety: Kiełbasy, Wielkanoc
    niedziela, 24 grudnia 2017
    Muffinki z białą czekoladą i bananami
    Muffinki są jednym z najprostszych i najbardziej uniwersalnych deserów. Kilka dodatków wystarczy by wyczarować smaczne babeczki. Dziś zapraszam na muffinki z dodatkiem białej czekolady i bananów.

    Składniki (12 szt)
    -2 szkl. mąki pszennej
    -1/2 szkl. cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 szkl. mleka 1,5% lub 2%
    -1/4 szkl oleju rzepakowego (lub innego neutralnego w smaku)
    -2 jajka
    -szczypta soli
    -18 kostek białej czekolady
    -2 banany
    -garść posiekanych migdałów




    Przygotowanie
    Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier) wymieszać w jednej misce. W drugiej misce połączyć mokre składniki (mleko, olej, jajka). Do dobrze wymieszanych suchych składników wlać mokre i dobrze rozmieszać łyżką. Banany pokroić w plasterki/kawałki.
    Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać po 2 łyżki ciasta, potem kawałki bananów, łyżkę ciasta, po półtorej kostki czekolady, na wierzch ciasto do wykończenia. Wierzch posypać posiekanymi migdałami. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Wartość energetyczna (1 sztuka)
    Energia: 287 kcal
    Tłuszcz: 11,64g
    Białko: 5,93g
    Węglowodany: 40,15g




    Smacznego ;-)

    o grudnia 24, 2017 8 komentarzy:
    Wyślij pocztą e-mail
    Wrzuć na bloga
    Udostępnij w usłudze Twitter
    Udostępnij w usłudze Facebook
    Udostępnij w serwisie Pinterest

    Etykiety: Babeczki i muffinki
    piątek, 22 grudnia 2017
    Bakłażany faszerowane mięsem i komosą ryżową
    Kilka najprostszych dodatków, a efekt wychodzi wyśmienity. Pachnące faszerowane bakłażany to miła odmiana dla klasycznych potraw z mięsa mielonego.

    Składniki (4 porcje)
    -2 duże bakłażany
    -100 g komosy ryżowej (quinoa)
    -500 g mielonego mięsa
    -1 mała cebula
    -1 ząbek czosnku
    -150 ml passaty pomidorowej
    -200 g startego sera żółtego
    -3 łyżki oleju rzepakowego
    -zioła prowansalskie
    -soł, pieprz




    Przygotowanie
    Bakłążany umyć, osuszyć, rozkroić na pół. Rozciętą stronę obfinie posypać solą i odłożyć na kilkanaście minut do zmięknięcia. Gdy zmiękną środek wydrążyż i odłożyć.
    Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć aż się zetnie. Dodać drobno pokrojony miąższ bakłażana, przesmażyć. Dodać komosę ryżową i passatę. Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Do masy wsypać połowę sera żółtego, dokładnie wymieszać i napełnić nią wydrążone bakłażany. Posypać pozostałym serem. Piec ok. 10-15 minut (do zapieczenia sera) w temperaturze ok. 180st.

    Wartość energetyczna (1 porcja)
    Energia: 747,8 kcal
    Tłuszcz: 57,8g
    Białko: 35g
    Węglowodany: 20,1g




    Smacznego ;-)
    o grudnia 22, 2017 10 komentarzy:
    Wyślij pocztą e-mail
    Wrzuć na bloga
    Udostępnij w usłudze Twitter
    Udostępnij w usłudze Facebook
    Udostępnij w serwisie Pinterest

    Etykiety: Faszerowane warzywa, Zapiekanki
    Starsze posty Strona główna
    Subskrybuj: Posty (Atom)
    Kremowy makaron z wątróbką i pieczarkami
    Wątróbka w smacznym sosie z dodatkiem makaronu to zawsze pełnowartościowe i sycące danie. Dziś zapraszam na połączenie podrobów z deliaktnym...




    Kakaowe muffinki bez jajek
    Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...

    Kostka warszawska (Napoleonka)
    Wbrew pozorom istnieję. Funkcjonuję. I chyba nawet mam się całkiem nieźle ;) Egzaminy na studiach wyłączyły mnie na trochę ze świata żywych...

    Współtwórcy
    Zuza
    Zuzanna

    Kategorie
    Babeczki i muffinki
    Babki
    Biszkopty i puszyste ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kremowy makaron z wątróbką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
    Na patelni rozgrzać olej. Cebulę i czosnek drobno pociekać, paprykę pokroić w małą kostkę. Wszystko razem przemsażyć.
    Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, dodać do warzyw i smażyć 5 minut.
    Wątróbkę omyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Wyłożyć na patelnię. Smażyć wszystko razem aż wątróbka stanie się brązowa.
    Dodać bulion i śmietankę. Całość dusić około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos będzie za rzadki można deliaktnie zagęścić mąką.
    Na talerze rozłożyć makaron, Wyłożyć po porcji wątróbki z sosem. Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub koperku.

Porady

Chociaż danie samo w sobie nie jest wyosko kaloryczne, dla zredukowania energii śmietankę można zastąpić mlekiem 3,2% i później sos delikatnie zagęścić mąką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagnięcina Makaron Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować