sałatka a'la tabbouleh z kaszy jaglanej

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tabbouleh to tradycyjna sałatka w kuchni arabskiej, ale tam dodaje się kaszę bulgur albo kus kus oraz dużo więcej ziół. Tutaj przedstawiam łagodniejszą wersję także bez czosnku i cebuli.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl. kaszy jaglanej
    2 pomidory
    1 czerwona papryka
    1/2 ogórka szklarniowego
    1/3 szkl. oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
    sok z małej cytryny
    opakowanie sera sałatkowego półtłustego
    świeże zioła (mięta, nać pietruszki/kolendra, koper/szczypior, bazylia)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka a'la tabbouleh z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną ugotować na sypko w 4 szklankach wody. Odstawić do ostudzenia.
  • 2. Pomidory, paprykę i ogórka pokroić w drobną kostkę.
  • 3. Zioła, ilość wedle upodobania, drobno posiekać.
  • 4. Chłodną kaszę, pokrojone warzywa, zioła oraz olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać.
  • 5. Dodać soli i pieprzu do smaku nie zapominając, że ser sałatkowy także doda słonego smaku.
  • 6. Sałatkę podawać z pokrojonym serem sałatkowym.

Porady

Sałatkę można dodatkowo ułożyć na skropionej oliwą rukoli/sałacie i przyozdobić nasionami albo orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Kasza jaglana Sałata Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować