Kremówka wiedeńska

4.46 (188 ocen)

  • 60 min

Ulubione ciastka naszego ukochanego Papieża... nie dziwię się, że pałał do nich taką miłością, bo są naprawdę przepyszne! Dwie warstwy ciasta francuskiego, masa kremowa i śmietanowa...Więcej na: chceupiec.blogspot.com!

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego (2 opakowania)

    1 litr śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru

    600 ml mleka
    250 g cukru
    250 g masła
    16 g cukru wanilinowego
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.46 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremówka wiedeńska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę mleka gotujemy z cukrem. W reszcie mleka rozcieramy mąki, cukier wanilinowy i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń, który po wystudzeniu miksujemy z masłem. Odstawiamy do lekkiego stężenia.


  • 2. Jeden blat ciasta francuskiego pieczemy wg zaleceń na opakowaniu, nakłuwamy w czasie pieczenia, by było wypieczone, ale płaskie. Studzimy. Drugi blat przygotowujemy tak samo, po upieczeniu kroimy na równe kawałki ( u mnie 12). Ubijamy kremówkę z cukrem, Na niepokrojony blat wykładamy masę budyniową, na nią śmietanową i przykrywamy pokrojonym blatem, układając kawałki spodem do góry (ciasto będzie wtedy idealnie równe). Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować