Krem ziemniaczano-marchewkowy

0 (0 ocen)

Choć nie należę do fanek ziemniaków, tę zupę zjadłam ze smakiem. Jest dość gęsta i kleista a co za tym idzie bardzo treściwa i sycąca. Ważne są dodatki w postaci sera, boczku i świeżego szczypiorku. Uzupełniają smak w taki sposób, że zupie niczego już nie brakuje. :-)

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
    3 marchewki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    3 plastry wędzonego boczku
    3 łyżki świeżego szczypiorku
    3 łyżki starkowanego, żółtego sera
    1 łyżka szczypiorku
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem ziemniaczano-marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

  • 2. Doprawiamy papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Miksujemy na gładką masę, przelewamy do miseczek.
  • 3. Szczypiorek i koperek drobno siekamy, boczek kroimy na małe kawałki, ser żółty ścieramy na tarce. Posypujemy nimi każdy talerz zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować