Bardzo prosta w przygotowaniu zupa-krem o delikatnie słodkim smaku marchwi i cebuli.
Jest dość gęsta i bardzo sycąca. Najlepiej smakuje skropiona oliwa z oliwek z płatkami parmezanu.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
700g marchewki
2 ziemniaki
biała cebula
biała część pora
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1l bulionu warzywnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
Sól, czarny pieprz
500ml bulionu warzywnego
200ml mleka
Do podania:
tarty parmezan, oliwa z oliwek, natka pietruszki, czarnuszka
Krem marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć. Marchew i pora pokroić w półplasterki. Ziemniaki i cebulę w kosteczkę. Ząbki czosnku w cienkie plasterki. W średniej wielkości garnku podgrzać oliwę z oliwek i dodać do niej wszystkie wcześniej przygotowane warzywa oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Przesmażyć około 5 minut a następnie podlać bulionem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw. Całość zmiksować na gładki krem z dodatkiem 200ml mleka. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Serwować z odrobina oliwy z oliwek (może być aromatyzowana), płatkami parmezanu, czarnuszką i/lub zieleniną.
Komentarze