Krem marchewkowy

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta w przygotowaniu zupa-krem o delikatnie słodkim smaku marchwi i cebuli.
Jest dość gęsta i bardzo sycąca. Najlepiej smakuje skropiona oliwa z oliwek z płatkami parmezanu.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700g marchewki
    2 ziemniaki
    biała cebula
    biała część pora
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1l bulionu warzywnego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    Sól, czarny pieprz
    500ml bulionu warzywnego
    200ml mleka
    Do podania:
    tarty parmezan, oliwa z oliwek, natka pietruszki, czarnuszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa marchewkowa Krem

Krem marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć. Marchew i pora pokroić w półplasterki. Ziemniaki i cebulę w kosteczkę. Ząbki czosnku w cienkie plasterki. W średniej wielkości garnku podgrzać oliwę z oliwek i dodać do niej wszystkie wcześniej przygotowane warzywa oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Przesmażyć około 5 minut a następnie podlać bulionem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw. Całość zmiksować na gładki krem z dodatkiem 200ml mleka. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Serwować z odrobina oliwy z oliwek (może być aromatyzowana), płatkami parmezanu, czarnuszką i/lub zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować