Krem ze świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszna i delikatna zupa krem ze świeżych pomidorów to idealny pomysł na sycący obiad

  • 50 min

Składniki:

  • 8-10 średnich pomidorów
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    pół papryczki chili (opcjonalnie)
    250 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
    2-3 łyżeczki śmietany 18% (opcjonalnie)
    świeża bazylia
    oliwa z oliwek
    suszone oregano
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krem ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć ze szypułek. Pokroić w kostkę.
  • 2. Cebulę, czosnek i papryczkę chili (opcjonalnie) drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojone składniki. Następnie dodać pomidory i lekko podsmażyć.
  • 3. Do garnka wlać gorący bulion. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Gotować około 10-15 minut.
  • 4. Zupę odstawić i zmiksować blenderem dodając stopniowo listki bazylii.
  • 5. Na koniec można dodać śmietany. W osobnej miseczce wymieszać 2-3 łyżeczki śmietany z odrobiną zupy i dobrze wymieszać. Dodać do całości i ponownie wymieszać.

Porady

1) Jeśli krem jest zbyt rzadki, można go dodatkowo zagęścić mąką. W osobnej miseczce wymieszać 2 łyżeczki mąki z odrobiną zupy i dobrze wymieszać. Dodać do całości i ponownie wymieszać. 2) Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bagietką z oliwą i ziołami prowansalskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować