Krem z cukinii

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Często gości na moim stole podczas sezonu na cukinię. Smaczny i zdrowy.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - masłło lub olej: 2 łyżki
    - cebula: 2 sztuki
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - cukinia: 1 kilogram
    - marchewka: 80 dekagramów
    - woda: 2 litry
    - serek topiny śmietankowy: 10 dekagramów
    - pokrojona natka pietruszki: 1 łyżka
    - śmietana 18%: 0.5 szklanki
    - przyprawy - sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie: 1 szczypta
    - ewentualnie vegeta lub kostki bulionowe: 1 szczypta
    - groszek ptysiowy lub grzanki: 12 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, razem zeszklić na tłuszczu w garnku.
  • 2. Cukinię obrać i pokroić w kostkę około 2 cm na 2 cm. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, Warzywa dodać do cebulki i czosnku, dusić kilka minut, aż cukinia zacznie puszczać sok, następnie zalać wodą, dodać przyprawy do smaku sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, jeśli ktoś lubi może dodać vegety lub kostki bulionowe. Doprawić proponuję zgodnie z własnym uznaniem. Gotować około 25 - 30 minut.
  • 3. Dodać serek. Wszystko zmiksować. Dodać pokrojoną pietruszkę. Dodać śmietanę. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować