Krem z cukinii i bakłażana

4.5 (172 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tę wykwintną zupę warto podać późnym latem lub jesienią, kiedy wieczory są coraz chłodniejsze. Ilość witamin pozwala na podbudowanie systemu immunologicznego.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan (średniej wielkości): 1 sztuka
    - cukinia żółta (śrendniej wielkości): 2 sztuki
    - cukinia zielona (średniej wielkości): 1 sztuka
    - pierś z kurczaka: 400 gramów
    - marchew (plastry): 3 sztuki
    - cebula (czerwona,posiekana): 50 gramów
    - pomidory (dojrzałe): 4 sztuki
    - śmietana (18%): 2 łyżki
    - lubczyk (świeże listki): 4 sztuki
    - pietruszka (natka,posiekana): 2 łyżki
    - rozmaryn (świeże gałązki): 2 sztuki
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 1 szczypta
    - oliwa (z oliwek): 2 łyżki
    - olej (rzepakowy): 1 łyżka
    - listki laurowe (suszone): 2 sztuki
    - ziele angielskie (mielone): 1 szczypta
    - pasta ajvar (ostra lub łagodna): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z cukinii i bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mix cukinii z pomidorami 1. Cukinie umyć, pokroić. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę,pokroić. Wymieszać w misce z oliwą.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, wrzucić mix cukinii z pomidorami, podsmażyć, nastepnie dusić aż żółta cukinia zmięknie.
  • 3. Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posolić, po 15 minutach opłukać, osuszyć, podsmażyć. 4 plastry odłożyć do dekoracji.
  • 4. Do 2 litrowego garnka wlać litr wody, włożyć pierś kurczaka,liście laurowe, wrzucić podduszone warzywa, marchew, listki lubczyku,rozmaryn,wsypać sól, pieprz, ziele angielskie, gotować 30-40 minut. Dodać śmietanę, gotować jeszcze 3 minuty,wyjąć liście laurowe, zupę przelać do blendera, dodać natkę pietruszki,pastę ajvar,zmiksować. Ewentualnie doprawić do smaku solą. Gęsty krem przelać do talerzy, posypać parmezanem, udekorować plastrem podsmażonego wcześniej bakłażana oraz świeżymi ziołami.
  • 5. Rady:
    1)Zupę można podać z niewielką ilością makaronu lub groszkiem ptysiowym.
    2) Jeżeli wolisz mniej gęste zupy, dodaj do niej bulion z warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia Marchewka Pierś z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować