Pożywna i sycąca zupa. Por i ziemniak zdecydowanie tworzą zgrany duet :)
30 min
Składniki:
2 duże pory (biała i jasnozielona część)
4-5 niedużych ziemniaków (ok. 500 g)
700 ml bulionu warzywnego
100 g boczku wędzonego w plastrach
3 łyżki oliwy
sól
Krem porowo-ziemniaczany z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory myję, odkrawam ciemnozieloną część (można ją zostawić, pokroić w cienkie paski i udekorować nimi zupę), kroję w grubsze plastry. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam pory, podsmażam 3-4 minuty często mieszając. Dodaję ziemniaki, zalewam bulionem, doprawiam 1 płaską łyżeczką soli, gotuję aż ziemniaki zmiękną. Wówczas ściągam zupę z ognia, blenduję, ewentualnie doprawiam odrobiną soli do smaku (nie za dużo, boczek jest słony). Boczek kroję na mniejsze kawałki, rozgrzewam patelnię, smażę aż będzie chrupiący. Zupę rozlewam do talerzy, dekoruje porem i posypuję boczkiem.
Komentarze