Krem pomidorowo-ryżowy z czosnkowymi pulpetami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie jednogarnkowe…pyszne, niesamowicie aromatyczne i pożywne :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 3l garnek:

    2 udka drobiowe
    3 marchewki
    2 pietruszki
    10 cm pora
    plaster selera
    kilka ziaren pieprzu czarnego
    kilka ziaren ziela angielskiego
    3-4 liście laurowe
    100-120 g ryżu
    garść natki pietruszki
    2 puszki pomidorów
    4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
    100 ml śmietanki do zup
    sól, pieprz

    Pulpety:

    500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub drobiowego)
    4 ząbki czosnku
    duża szczypta natki pietruszki
    1 jajo
    3-4 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem pomidorowo-ryżowy z czosnkowymi pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udek i włoszczyzny (marchewki, pietruszki, selera, pora) gotujemy wywar. Dodajemy także liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Kiedy mięso i warzywa są już miękkie, wyciągamy je z zupy i dodajemy ryż, 1-2 marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy znowu do zupy.
  • 2. W czasie gotowania zupy przygotowujemy pulpety: mięso, zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jajo, bułkę tartą, sól i pieprz mieszamy. Formułujemy małe kuleczki i smażymy na rumiano.
  • 3. Kiedy ryż jest miękki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują. Wrzucamy pulpety. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zahartowaną odrobiną zupy śmietanę. Zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować