Krem maślano-orzechowy

4.48 (161 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Krem ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g obranych orzechów włoskich
    200 ml mleka
    200g miękkiego masła
    150g cukru pudru
    Opcjonalnie:
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/dowolny alkohol
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Krem

Krem maślano-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie należy drobno zmielić, a następnie zalać mlekiem i podgrzewać w garnuszku do momentu zagotowania się i całkowitego wchłonięcia mleka przez orzechy.
    Całość zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić.
    Po tym czasie miękkie (!) masło z cukrem pudrem ubić do puszystości i stopniowo połączyć z orzechową masą.
    Na końcu można dodać ekstrakt z wanilii lub dowolny alkohol.
    Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera.
    Powstały krem nadaję się do bezpośredniego użycia, a po schłodzeniu nabierze bardziej stabilnej konsystencji.

Porady

Z podanych proporcji wystarczy go np. do podwójnego przełożenia tortu o średnicy 22 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować