krem kokosowo - biszkoptowy w czekoladowych miseczkach

0 (0 ocen)

Niebanalny deser podany w pysznych czekoladowych miseczkach.

Składniki:

  • czekoladowe miseczki
    2 gorzkie czekolady
    4 balony

    krem kokosowo - biszkoptowy:
    200 g wiórków kokosowych
    4-5 okrągłych biszkoptów
    kieliszek spirytusu (opcjonalnie)
    4 - 5 łyżek cukru pudru
    budyń śmietankowy
    400-450 ml mleka
    kilka kostek białej czekolady
    150 - 200 g masła

    wierzch:
    około 500 g truskawek
    kilka winogron
    cukier lawendowy (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krem kokosowo - biszkoptowy w czekoladowych miseczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Baloniki obtaczamy w płynnej czekoladzie, następnie stawiamy na papierze do pieczenia. 1. Czekolady łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Baloniki nadmuchujemy (wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć miseczki). W rozpuszczonej czekoladzie maczamy baloniki, następnie ustawiamy je na papierze do pieczenia. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady. Ja zostawiłam na noc
  • gotowa miseczka 2. Jak czekolada zastygnie przebijamy baloniki. I mamy gotowe miseczki deserowe.
  • 3. Krem:
    Gotujemy gęsty budyń, dlatego nie dodajemy niecałe pół litra mleka. Do gorącego budyniu wkruszamy białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Blendujemy wiórki do uzyskania takiej konsystencji. 4. Wiórki kokosowe blendujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji (około 4-5 minut w zależności od mocy blendera i suchości wiórek). Do wiórek dodajemy kieliszek spirytusu, mieszamy.
  • 5. Masło ucieramy mikserem z cukrem, ilość cukru wedle smaku, ja dałam 4 łyżki. Do masła stopniowo dodajemy pastę kokosową i budyń. Na koniec dodajemy kilka pokruszonych biszkoptów (teraz mieszamy już łyżką).
  • 6. Wykończenie:
    Miseczki napełniamy kremem. Ozdabiamy wedle gustu owocami, możemy posypać wiórkami kokosowymi lub aromatycznym cukrem, ja użyłam odrobiny lawendowego.

Porady

Tak przygotowane miseczki możemy napełnić wedle uznania np. bitą śmietaną i owocami, w lecie możemy podać w nich lody. Przepis na biszkopciki: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/biszkopciki-naturalne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować