Deserek w czekoladowych miseczkach

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszny deserek truskawkowy z serkiem Mascarpone w czekoladowych miseczkach - smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu 2 - 2 serki Mascarpone po 250 gr,owoce - 500 gr truskawek, 2 żółtka ,
    składnik podstawowy dodatkowy - 2 czekolady deserowe
    składniki robocze - 2 łyżki cukru ,4 łyżeczki żelatyny,
    dekoracje - truskawki ,kwiatuszki cukrowe, listki mięty
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Deserek w czekoladowych miseczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miseczki czekoladowe - Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej,
    foremki leciutko smaruje masłem,
    Pędzelek zamaczam w rozpuszczonej czekoladzie i smaruje foremki ,wkładam do lodówki do stwardnienia czekolady,gdy czekolada stwardnieje ponownie smaruje rozpuszczoną czekoladą i znowu wkładam do lodówki .po zastygnięciu delikatnie ściągam foremki i mamy miseczki czekoladowe.
  • 2. Żółtka ubijam z cukrem, dodaje serek Mascarpone miksuje nie za długo do połączenia składników.
    Truskawki obieram ze szypułek ,myje osuszam papierowym ręcznikiem kroje na kawałki i miksuje blenderem.
    Do zmiksowanych truskawek dodaje część serka delikatnie miksując .
    Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i łącze z musem truskawkowym .Mus wkładam do lodówki do stężenia.
  • 3. Do miseczek nakładam serka Mascarpone, musu truskawkowego ,dekoruje serkiem mascarpone i ozdabiam kwiatuszkami cukrowymi i truskawkami oraz listkami mięty.

Porady

Wkładam do lodówki na co najmniej 2 - 3 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować