Krem brokułowo - jaglany z pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nabieramy formy na wiosnę! :) Dla wszystkich chcących w smaczny sposób wzmocnić i oczyścić organizm po zimie, polecam zupę krem z brokułów i kaszy jaglanej z dodatkiem młodego jęczmienia. Kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze i antywirusowe. W swoim składzie ma sporo wartości odżywczych oraz jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Krem w wersji dla mięsożerców możemy urozmaicić mięsnym dodatkiem. Gorąco polecam lekkie oraz soczyste pulpeciki z indyka i pieczarek :)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KREM BROKUŁOWO - JAGLANY
    - 1,2 l bulionu warzywnego
    - 1 brokuł
    - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
    - 1 duży korzeń pietruszki
    - kawałek selera
    - 1 mała marchewka
    - 2 szalotki
    - 1 spora łyżeczka młodego jęczmienia
    - 1 mały pęczek natki pietruszki
    - 2 ziela angielskie
    - 1 liść laurowy
    - gałązka świeżego rozmarynu
    - sól i pieprz do smaku
    - olej z awokado

    PULPECIKI
    - 2 polędwiczki z indyka
    - 250 g mini pieczarek
    - 2 szalotki
    - 1 jajko
    - 1 bułka gryczana
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    - 0,5 szklanki mleka
    - 3 łyżki mąki jaglanej
    - 1 łyżka masła
    + bulion

    DODATKI
    - pestki dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem brokułowo - jaglany z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KREM BROKUŁOWO - JAGLANY. Do gotującego się bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, gałązkę rozmarynu, brokuł podzielony na różyczki oraz pokrojoną na kawałki pietruszkę, seler i marchewkę. Szalotki szklimy delikatnie na oleju z awokado i dodajemy do bulionu. Wszystko gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Na koniec do zupy dodajemy szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, młody jęczmień i posiekaną natkę pietruszki. Wyciągamy ziela angielskie oraz liść laurowy i miksujemy wszystko na jednolitą oraz gładką masę. Krem doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    * Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodajmy więcej bulionu.
  • 2. Bułkę gryczaną moczymy w mleku. Szalotkę szklimy na maśle, a następnie dorzucamy do niej dokładnie umyte mini pieczarki. Grzybki smażymy do momentu odparowania z nich nadmiaru wody, a następnie studzimy. Oczyszczone polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką, podsmażoną szalotką i pieczarkami. Do zmielonych składników dodajemy jajko, natkę pietruszki, sól oraz pieprz i wyrabiamy masę. Formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące jaglanej i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 20 minut. Życzę smacznego!

    * Jeśli masa mięsna klei nam się do rąk, zmoczmy je w zimnej wodzie.

Porady

Krem jaglano - brokułowy podajemy z pulpecikami, kleksem oleju z awokado, pestkami dyni i ulubioną zieleniną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować