Kręcone drożdżówki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Puszyste ciasto drożdżowe, nadziewane bułeczki masą twarogową, które zawładną sercem każdego, kto ich spróbuje. Idealne na deser, drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Spróbuj a przekonasz się sam.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 220 g mleka
    • 80 g masła
    • 40 g cukru
    • 30 g drożdży świeżych
    • 450 g mąki pszennej
    • 1 całe jajko
    Składniki na farsz:
    • 500 g twarogu półtłustego
    • 50 g śmietany 30%
    • 2 żółtka
    • 50 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    Składniki na lukier:
    • 150 g cukru pudru
    • 25 g wody
    Składniki dodatkowe:
    • 1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Kręcone drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy jedną dwie łyżki cukru, jedną łyżkę mąki i 5 łyżek mleka lekko podgrzanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajko, na koniec wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia.
  • ciasto 2. W tym czasie, co ciasto rośnie, robimy masę. Mielimy twaróg maszynką do mielenia, następnie miksujemy mikserem razem ze śmietaną, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Masę odstawiamy na bok.
    Wracamy do wyrośniętego ciasta, wykładam na blat oprószony mąką i wałkujemy podłużny prostokąt 40 cm x 60 cm
  • ciasto 3. Na ciasto wykładamy masę twarogową i rozprowadzamy po powierzchni ciasta zostawiając pięciocentymetrowe marginesy po bokach.
    Ciasto zwijamy brzegami w górę tak żeby nachodziły na siebie i sklejamy.
  • bułki 4. Każdy pas ciasta skręcamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem i pieczemy 20 minut 180 ° C w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzimy.
    Wodę gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy aż powstanie gęsta konsystencja.
    Lukrem polewamy drożdżówki.
  • bułki 5. Gotowe,
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować