Puszyste ciasto drożdżowe, nadziewane bułeczki masą twarogową, które zawładną sercem każdego, kto ich spróbuje. Idealne na deser, drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Spróbuj a przekonasz się sam.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
• 220 g mleka
• 80 g masła
• 40 g cukru
• 30 g drożdży świeżych
• 450 g mąki pszennej
• 1 całe jajko
Składniki na farsz:
• 500 g twarogu półtłustego
• 50 g śmietany 30%
• 2 żółtka
• 50 g cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Składniki na lukier:
• 150 g cukru pudru
• 25 g wody
Składniki dodatkowe:
• 1 jajko
Kręcone drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy jedną dwie łyżki cukru, jedną łyżkę mąki i 5 łyżek mleka lekko podgrzanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajko, na koniec wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia.
2.W tym czasie, co ciasto rośnie, robimy masę. Mielimy twaróg maszynką do mielenia, następnie miksujemy mikserem razem ze śmietaną, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Masę odstawiamy na bok.
Wracamy do wyrośniętego ciasta, wykładam na blat oprószony mąką i wałkujemy podłużny prostokąt 40 cm x 60 cm
3.Na ciasto wykładamy masę twarogową i rozprowadzamy po powierzchni ciasta zostawiając pięciocentymetrowe marginesy po bokach.
Ciasto zwijamy brzegami w górę tak żeby nachodziły na siebie i sklejamy.
4.Każdy pas ciasta skręcamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem i pieczemy 20 minut 180 ° C w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzimy.
Wodę gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy aż powstanie gęsta konsystencja.
Lukrem polewamy drożdżówki.
Komentarze