Kręciołki/spiralki z boczku

4.5 (198 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 7 osób

Sezon na grilla rozpoczęty, więc chciałabym Wam zaprezentować prosty i bardzo smaczny sposób na chrupiący boczek. Kręciołki lub jak wolicie spiralki to świetna propozycja na przekąskę lub troszkę bardziej kaloryczne mięsko do obiadu.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • 15 plastrów surowego boczku (cienkich i długich)
    Marynata:
    3 łyżki oleju
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    3/4 łyżeczki papryki słodkiej
    1-2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    Ponadto:
    15 patyczków do szaszłyków
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Grill

Kręciołki/spiralki z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę.
    Wszystkie składniki marynaty wymieszać i doprawić do smaku solą z pieprzem.
    Następnie każdy plasterek boczku w całości dokładnie pokryć marynatą.
    Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie kawałki boczku należy nawinąć na patyczki do szaszłyków.
    (Nadziać jeden koniec boczku, resztę plastra ściśle owinąć wokół patyczka i spiralkę zakończyć przebijając drugi koniec mięsa.)
    Grillować z każdej strony na ruszcie lub upiec w piekarniku (*).
    (Mięso powinno być chrupiące i zarumienione.)

Porady

(*) Piekarnik (posiadam gazowy) powinien być uprzednio rozgrzany do temperatury 180 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować