Spiralki serowe

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealna przekąska na ciepło i zimno, do barszczu i piwka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 20 dag mąki
    20 dag sera żółtego gouda
    10 dag masła
    2 żółtka
    2 łyżki kwaśniej śmietany
    szczypta soli
    kminek i papryka słodka lub ostra do posypania
    białko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Przekąski Ser

Spiralki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, miękkie masło, żółtka, śmietanę, szczyptę soli oraz starty na drobnych oczkach ser. Wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości pół centymetra, kroimy na paski dowolnej długości. Jeden zaplatamy o drugi. Układamy na natłuszczonej blaszce. Smarujemy rozmąconym białkiem, posypujemy kminkiem lub papryką. Możemy również użyć ulubionych ziół. Pieczemy 12-15 minut w temp. 160 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować