Idealna przekąska na ciepło i zimno, do barszczu i piwka.
1 godz. 30 min
Składniki:
20 dag mąki
20 dag sera żółtego gouda
10 dag masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśniej śmietany
szczypta soli
kminek i papryka słodka lub ostra do posypania
białko do posmarowania
Spiralki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, miękkie masło, żółtka, śmietanę, szczyptę soli oraz starty na drobnych oczkach ser. Wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na godzinę.
2.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości pół centymetra, kroimy na paski dowolnej długości. Jeden zaplatamy o drugi. Układamy na natłuszczonej blaszce. Smarujemy rozmąconym białkiem, posypujemy kminkiem lub papryką. Możemy również użyć ulubionych ziół. Pieczemy 12-15 minut w temp. 160 stopni.
Komentarze