KOTLETY ZIEMNIACZANE

0 (0 ocen)

Doskonały sposób na wykorzystanie produktów z dnia poprzedniego.Można też dzień wcześniej przygotować więcej ziemniaków i mięsa.

Składniki:

  • 5-6 średnich ziemniaków
    25 dkg. pieczarek
    1 cebula
    1/2 filetu z kurczaka
    1/2 p.natki pietruszki
    1 jajko
    2 łyżki masła
    2 łyżki słodkiej śmietany
    sól,pieprz,czosnek granulowany do smaku,bułka tarta do panierowania,olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać,umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie,odcedzić,odparować i utłuc na gładką masę z śmietaną i masłem,przestudzić.




  • kotlety ziemniaczane 2. Pieczarki umyć,pokroić w małe ćwierć plasterki i usmażyć na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą,przyprawić do smaku i przestudzić.
  • 3. Filet umyć pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia,przyprawić i przestudzić.
  • kotlety ziemniaczane 4. Wszystkie składniki przełożyć do miski,dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki,wsypać 1 łyżkę bułki tartej wbić jajko .
  • kotlety ziemniaczane 5.
    Wyrobić gładką masę,ewentualnie doprawić do smaku.
  • kotlety ziemniaczane 6. Rękoma formować małe płaskie kotleciki,każdy obtoczyć w bułce tartej.
  • kotlety ziemniaczane 7. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ziemniaczane kotleciki z dwóch stron na rumiano.
  • kotlety ziemniaczane 8.
    Podczas smażenia odwracać delikatnie kotlety na drugą stronę.Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku.
  • 9. Podawać gorące z ulubioną surówką,ogórkiem kiszonym lub ulubionym sosem w/g uznania.

Porady

Często właśnie przygotowuję to danie ,kiedy zostają mi ziemniaki i mięso z drobiu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować