1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1 cebula
2-3 łyżki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
bułka tarta do panierowania
jajko do obtoczenia
sól
pieprz
przyprawa do ziemniaków
Sposób przygotowania przepisu:
Kotlety ziemniaczane
1.
Ugotowane ziemniaki (mogą być również z poprzedniego dnia) mielimy przez maszynkę albo przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy do zmielonych ziemniaków, wbijamy jajka i dodajemy tyle mąki, aby ciasto było dosyć gęste i dało się formować. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i przyprawą do ziemniaków.
Formujemy kotleciki , maczamy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na zloty kolor.
Komentarze