Kotlety z piersi z kurczaka z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie przecinamy wzdłuż na cienkie plastry – otrzymamy 4 porcje, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozbijamy jajko i roztrzepujemy je z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety panierujemy w mące, później w jajku z mlekiem, na końcu w bułce tartej. Następnie przekładamy mięso na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Smażymy na niewielkim ogniu z dwóch stron. Odstawiamy na bok.
Ponownie na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, koperkiem i ziołami prowansalskimi.
Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami i sosem pieczarkowym.
Komentarze