To pyszne, a do tego tanie danie. Takie warzywne kotlety mogą spokojnie konkurować z drobiowymi filetami i wieprzowymi schabowymi:). Polecam na letni obiad, gdy w ogrodzie i na targu jest mnóstwo pysznych, kolorowych i zdrowych warzyw.
Składniki:
Składniki na 3-4 porcje:
• 3 kalarepki,
• 1 duża czerwona papryka,
• 1 cebula,
• 1 szklanka groszku zielonego,
• olej rzepakowy do smażenia,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• papryka mielona,
• około 0,5 szklanki bulionu warzywnego,
• bułka tarta do panierki,
• mąka do panierki,
• 2 jajka do panierki,
• 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kotlety z kalarepki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepki obieramy i kroimy w plastry około 1 cm. Tak przygotowaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, by zmiękła. Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy.
2.Między czasie przygotowujemy groszkowo- paprykowy sos.
Cebule obieramy, przekrawamy i kroimy w półplasterki. Tak przygotowaną delikatnie rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Obsmażamy ją, po czym dodajemy groszek. Całość obsmażamy, po czym podlewamy delikatnie bulionem. Warzywa doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy do nich pokrojoną natkę pietruszki.
3. Przestudzoną kalarepkę panierujemy, maczając jej plastry kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Opanierowaną smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.
4.Gotową odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kotlety z kalarepki przekładamy sosem paprykowo- groszkowym. Podajemy na ciepło.
Komentarze