kotlety z kalafiora;)

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kotlety bardzo przyjemnie chrupią. Mogą stanowić przekąskę, albo samodzielne, obiadowe czy kolacyjne danie. Dla odpoczynku od mięsnych wynalazków, dla gości na bezmięsnej diecie, do grillowanych potraw oraz wielbicielom kalafiora polecam, bosą bardzo smaczne:)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – średniej wielkości kalafior
    - 1 starta marchewka na drobnych oczkach
    – 2 jajka
    – cztery ząbki czosnku
    – 2 cebule
    – 5 łyżek bułki tartej
    – 3 łyżki kaszy manny
    – pęczek posiekanej natki pietruszki
    – sok z połowy cytryny
    – dwie łyżki startego żółtego sera (trzymający linię mogą pominąć:)
    – sól, pieprz
    – pół łyżeczki ostrego chilli (lub mniej lub więcej w zależności od upodobań)
    – dwie łyżeczki curry
    – olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Kotlety z kalafiora;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, wyjąć po 3 minutach, chodzi o to, by był chrupki, a nie całkowicie ugotowany do miękkości. Przełożyć do dużej miski, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków tak, by w większości rozpadł się na miazgę, ale by część ( ok. 1/3) pozostała w małych kawałeczkach. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć kilka chwil na łyżce oleju, do zeszklenia. Do miski z kalafiorem dodać jajka, kaszę, tartą bułkę, posiekaną natkę, sok z cytryny, ser żółty i przyprawy oraz podsmażoną cebulę. Masę dobrze wymieszać. Uformować nieduże kotlety (gdyby słabo się kleiły, dodać nieco więcej tartej bułki). Na patelni rozgrzać dobrze 2 łyżki oleju, smażyć kotlety do zrumienienia, po ok. 2- 3 minuty z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować