Kotlety sojowe w cieście serowym z curry

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

To idealna propozycja nie tylko dla miłośników tego typu dań, bo zapewniam, że nie jeden mięsożerca skusi się na taki obiad.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 150g kotletów sojowych (u mnie big steaki)
    Wywar (*):
    1 litr wody
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    sos sojowy (wg smaku)
    pieprz
    Ciasto:
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    100g maki pszennej
    100g żółtego sera
    1 łyżeczka curry (lub wg gustu)
    sól
    Ponadto:
    mąka pszenna do oprószenia
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety sojowe w cieście serowym z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety sojowe zalać gorącym wywarem i gotować lub moczyć przez około 15-20 minut.
    W międzyczasie przygotować ciasto.
    Mleko, jajko oraz mąkę pszenną z curry należy dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z tartym serem.
    Całość doprawić do smaku.
    Napęczniałe kotlety odcedzić, częściowo odcisnąć i delikatnie oprószyć mąką.
    Każdego kotleta dokładnie obtoczyć w cieście i przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
    Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się, a następnie odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.

Porady

(*) Wywar można zastąpić bulionem z kostek rosołowych, ale ja ich nie używam. Chyba, że czasami kupię BIO - bez zbędnej chemii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować