Kotlety sojowe w zalewie octowej

4.49 (182 ocen)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Kotlety w zalewie są przepyszne i u mnie znikają jako przekąska, choć też idealnie sprawdzą się na obiad.

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100g kotletów sojowych (1 opakowanie)
    1 litr wody
    1 kostka rosołowa
    2 listki laurowe
    1/2 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    1 jajko
    bułka tarta
    olej
    Zalewa:
    1/2 litra wody
    1/4 szklanki octu (polecam kwasek mlekowy rozcieńczony wodą 1:1)
    2 listki laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki cukru
    1-1,5 łyżeczki soli
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Kotlety sojowe w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety sojowe gotować przez około 8-10 minut w 1 litrze wody - z dodatkiem kostki rosołowej, soli i listków laurowych.
    Odcedzić i jeszcze ciepłe obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej.
    Smażyć na rumiano z obu stron.
    W międzyczasie przygotować zalewę.
    Posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
    Wszystkie składniki wymieszać i gotować przez około 5 minut.
    Na końcu dodać koperek.
    Gorącą zalewą zalać kotlety i odstawić do ostudzenia.
    Całość wstawić do lodówki minimum na 24 godziny, a najlepiej na około 2 dni.

Porady

Kwasek mlekowy to idealny i zdrowszy zamiennik octu. W rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:1 odpowiada zakwaszeniu octem 10%.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować