Soja zalicza się do jednej z najzdrowszych roślin jadalnych. Bogata w wartości odżywcze, łatwo dostępna i smaczna, dlatego idealnie nadaje się jako baza dania głównego, w ramach zdrowego posiłku.
1 godz. 30 min
Składniki:
soja (1 opakowanie/400g)
300 g pieczarek
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 jajko
odrobina mielonych otrębów pszennych (ewentualnie mąki lub bułki tartej)
sezam
olej
sól
pieprz
Kotlety sojowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soję ugotować według przepisu na opakowaniu. Zmielić.
2.Posiekaną cebulę przesmażyć na patelni, dodać do niej pokrojone w kawałki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Połączyć z soją.
3.Do farszu wbić jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać i w zależności od konsystencji, dodać odrobinę otrębów w celu uzyskania gęstej masy.
4.Wyrabiać w ręku niewielkie kotleciki, każdy z nich obtaczać w sezamie i smażyć na patelni każdą ze stron, do czasu uzyskania złotego koloru.
Komentarze