Kotlety schabowe nadziewane serem górskim

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne kotlety schabowe nadziewane wędzonym górskim serem podane z topinamburem i borówką smakują wybornie.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kotlety:
    8 plastrów schabu
    300 g sera górskiego wędzonego lub oscypka
    sól morska
    pieprz kolorowy

    krupczatka
    jajko
    bułka tarta
    olej lub smalec do smażenia

    borówki w miodzie:
    500 g borówki czerwonej
    100 ml brandy
    5-6 łyżek miodu
    łyżeczka soli morskiej

    pieczony topinambur:
    500 g topinamburu
    sól morska
    pieprz kolorowy
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety schabowe nadziewane serem górskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KOTLETY:
    Plastry schabu cienko rozbijamy przez folię najlepiej grubszą, dlatego użyłam foli do próżniowania żywności. Mięso oprószamy solą i pieprzem.
    Ser kroimy na 4 grube plastry.

    Na plastrze mięsa układamy ser, przykrywamy drugim plastrem mięsa. Brzegi mięsa wokół sera rozbijamy tłuczkiem do mięsa, żeby się ze sobą połączyły. Mięso formujemy w okrągłe kotlety.

    Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.

    BORÓWKI W MIODZIE:
    Do rondelka wlewamy brandy, miód. Wsypujemy borówki i sól. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.

    PIECZONY TOPINAMBUR:
    Topinambur dokładnie myjemy. Kroimy w słupki. Mieszamy z olejem, solą i pieprzem. Pieczemy w 200°C przez 15-20 minut.

    Kotlety podajemy z ulubioną sałatką, frytkami z topinamburu oraz borówkami w miodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oscypek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować