Kotlety schabowe nadziewane serem górskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KOTLETY:
Plastry schabu cienko rozbijamy przez folię najlepiej grubszą, dlatego użyłam foli do próżniowania żywności. Mięso oprószamy solą i pieprzem.
Ser kroimy na 4 grube plastry.
Na plastrze mięsa układamy ser, przykrywamy drugim plastrem mięsa. Brzegi mięsa wokół sera rozbijamy tłuczkiem do mięsa, żeby się ze sobą połączyły. Mięso formujemy w okrągłe kotlety.
Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.
BORÓWKI W MIODZIE:
Do rondelka wlewamy brandy, miód. Wsypujemy borówki i sól. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
PIECZONY TOPINAMBUR:
Topinambur dokładnie myjemy. Kroimy w słupki. Mieszamy z olejem, solą i pieprzem. Pieczemy w 200°C przez 15-20 minut.
Kotlety podajemy z ulubioną sałatką, frytkami z topinamburu oraz borówkami w miodzie.
Komentarze