kilogram mięsa schabowego
pół kilograma pieczarek
jedna duża cebula
przyprawy: sól, czerwona papryka słodka, czosnek
20 dag sera żółtego
smalec, margaryna lub olej do smażenia
bułka tarta i mąka pszenna do obtoczenia
2 jajka rozbełtane
musztarda (można pominąć)
Kotlety schabowe nadziewane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na kotlety ALE rozcinamy je do końca dopiero co dwa, czyli dwa kotlety muszą być ze sobą "połączone" jako jeden.
2.Rozbijamy je, smarujemy musztardą, posypujemy papryką słodką i czosnkiem (można też vegetą).
3.Na jedną ze stron kładziemy pokrojony w plasterki żółty ser. Pieczarki obieramy (chyba, że są świeże) i kroimy na małe części. Przekładamy do garnka, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, pół łyżeczki soli i około 2 łyżek oleju. Dusimy pod przykryciem do wyparowania powstałej wody. Letnie pieczarki przekładamy na tę stronę kotletów, na której położyliśmy żółty ser.
4.Przykrywamy drugą częścią kotleta, dociskamy brzegi paznokciami i w miarę możliwości zawijamy.
5.Delikatnie obtaczamy: w mące, następnie w jajku, na koniec w tartej bułce.
Schab smażymy do zbrązowienia z obu stron.
Porady
Najlepszy schab to ten usmażony na smalcu! Taka jest zasada starej kuchni polskiej.
Komentarze