Kotlety schabowe nadziewane pieczarkami

4.5 (147 ocen)

  • 40 min

Schab idealny na niedzielny obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • kilogram mięsa schabowego
    pół kilograma pieczarek
    jedna duża cebula
    przyprawy: sól, czerwona papryka słodka, czosnek
    20 dag sera żółtego
    smalec, margaryna lub olej do smażenia
    bułka tarta i mąka pszenna do obtoczenia
    2 jajka rozbełtane
    musztarda (można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety schabowe nadziewane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojenie 1. Mięso kroimy na kotlety ALE rozcinamy je do końca dopiero co dwa, czyli dwa kotlety muszą być ze sobą "połączone" jako jeden.
  • rozbijanie 2. Rozbijamy je, smarujemy musztardą, posypujemy papryką słodką i czosnkiem (można też vegetą).
  • faszerowanie 3. Na jedną ze stron kładziemy pokrojony w plasterki żółty ser. Pieczarki obieramy (chyba, że są świeże) i kroimy na małe części. Przekładamy do garnka, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, pół łyżeczki soli i około 2 łyżek oleju. Dusimy pod przykryciem do wyparowania powstałej wody. Letnie pieczarki przekładamy na tę stronę kotletów, na której położyliśmy żółty ser.
  • składanie 4. Przykrywamy drugą częścią kotleta, dociskamy brzegi paznokciami i w miarę możliwości zawijamy.
  • panierowanie 5. Delikatnie obtaczamy: w mące, następnie w jajku, na koniec w tartej bułce.

    Schab smażymy do zbrązowienia z obu stron.

Porady

Najlepszy schab to ten usmażony na smalcu! Taka jest zasada starej kuchni polskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować