Kotlety mielone z ryżem (półmięsne)

0 (0 ocen)

  • 50 min

Uwielbiam takie kotlety, ponieważ są miękkie i delikatne w smaku. Może nie są niskokaloryczne, ale na pewno o wiele lżejsze od tych tradycyjnych.

  • 50 min

Składniki:

  • (około 18 sztuk)
    700g mięsa mielonego
    300g ryżu (waga ugotowanego)
    2 jajka
    1 cebula (duża)
    1 łyżka majeranku
    papryka słodka
    sol, pieprz
    Dodatkowo:
    bułka tarta do obtaczania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety mielone z ryżem (półmięsne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qo72ts 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenie.
  • image-0o73uyg 2. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju.
  • image-1w11tx5 3. W misce umieścić mięso, ryż, cebulę oraz jajka.
    Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
  • image-1lkyra6 4. Z powstałej masy uformować kolety, a następnie każdego z nich obtoczyć w bułce tartej i umieścić na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
  • image-21cuil3 5. Smażyć z obu stron - na złoty kolor.
    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować