Kotlety mielone z plasterkami duszonych pieczarek

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kotlety mielone dzięki dodatkowi duszonych pieczarek zyskują charakterystyczny smak umami.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa, użyłam z sarny, ale może być inne
    3 jajka
    3 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    cebula
    kilka kropli sosu Worcestershire

    500 g drobnych pieczarek
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz kolorowy
    kilka kropli soku z cytryny

    bułka tarta wymieszana z drobną kaszką orkiszową

    gęsi smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety mielone z plasterkami duszonych pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki podsmażamy na maśle. Dusimy, aż woda odparuje. Pieczarki doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Uwaga - soku z cytryny dajemy dosłownie klika kropli, żeby tylko podbiła smak grzybów. Pieczarki odstawiamy do wystudzenia.

    Do mięsa mielonego dodajemy jajka, kaszkę orkiszową, sól, pieprz, cebulę startą na drobnym oczku, sos Worcestershire oraz pieczarki. Mieszamy. W rękach formujemy kotletach, lekko otaczamy je w bułce tartej wymieszanej z kaszką orkiszową.

    Na patelni o nieprzywierającej powłoce rozgrzewamy gęsi smalec. Kotlety rumienimy z obu stron. Gdy kotlety są obsmażone ostrożnie wlewamy do nich 100 ml przegotowanej wody i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu i pod przykryciem.

    Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować