Kotlety mielone z fetą i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Alternatywa dla tradycyjnego mieloniaka

  • 20 min

Składniki:

  • - 0,5 kg mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe)
    - 1 mała cebula
    - garść zielonych oliwek
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 jajko
    - 6 słupków sera typy "feta"
    - sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
    - mąka i olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone z fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce rozrabiamy mięso mielone, dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, drobno pokrojoną cebulę i posiekane oliwki. Całość masy doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko o mieszamy. W między czasie przygotowujemy słupki sera feta - po jednym na każdego kotleta - z tej ilości mięsa uzyskamy 6 kotlecików. Z mięsa formujemy walce - w środek wkładamy fetę, zaklejamy szczelnie, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron aż dobrze się zrumienią.

Porady

Ostrożnie z solą - zarówno oliwki jak i ser feta są dość słone - łatwo przesolić kotlety.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować