Kotlety mielone faszerowane fetą i oliwkami

0 (0 ocen)

Typowo polski obiad... rosół i kotlet schabowy lub mielony :) Nie mam oczywiście nic przeciwko tradycyjnym smakom, lecz czasem lubię je urozmaicić. I tak właśnie powstały kotleciki mielone, które w środku kryją małą niespodziankę!http://thetastetherapy.blogspot.com/2016/04/kotlety-mielone-faszero

Składniki:


  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
    2 kromki chleba razowego
    1 cebula
    mleko
    jajko
    pęczek koperku
    bułka tarta
    oliwki
    100 g sera feta
    olej
    oliwa
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    vegeta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety mielone faszerowane fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1v0eo6k 1. Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem i odstawiamy do rozmiękczenia. Gdy namięknie dodajemy go do mielonego mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Koperek siekamy - także dodajemy. Wbijamy jajko oraz dodajemy sól pieprz paprykę słodką i vegetę. Wszystko wyrabiamy.

    Odrywamy po kawałku mięsnej masy i robimy z niej placuszki. Na każdym placku układamy kostkę fety oraz oliwkę.
  • image-10h0utw 2. Zamykamy placki formując w ten sposób kotleciki. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej.
  • image-0488qlh 3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przez chwilę kotlety z obu stron - do zarumienienia.
  • image-087fw7r 4. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Po obsmażeniu przekładamy kotleciki do żaroodpornego naczynia spryskanego oliwą. Pieczemy w piekarniku, z funkcją termoobiegu przez około 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować