Kotlety mielone po płocku

0 (0 ocen)

To moja ulubiona wersja mielonych. Kotlety są soczyste w środku a na zewnątrz chrupiące.

Składniki:

  • 20 dag mielonej wieprzowiny
    20 dag mielonego mięsa drobiowego
    10 dag wołowiny
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
    1 jajko
    sól, pieprz
    szczypta ulubionego zioła np. majeranku
    1 sucha bułka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki bułki tartej
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety mielone po płocku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w mleku. Na maśle usmażyć drobno pokrojoną cebulę posypaną solą. W misce wymieszać różne rodzaje mielonego mięsa z surowym jajkiem, odciśniętą bułką i cebulą, razem z masłem, na którym się smażyła. Dodać przyprawy do smaku i wyrobić jednolitą masę. Zmoczonymi w zimnej wodzie dłońmi równej wielkości kotlety. Na patelni rozgrzać olej, kotlety dokładnie obtoczyć w bułce tartej, lekko spłaszczyć nożem, naciąć w szachownicę i ułożyć na patelni. Smażyć przez kilka minut, aż zbrązowieją, przełożyć na drugą stronę, a na końcu przykryć pokrywką, aby doszły w środku i były soczyste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować