Kotlety mielone nadziane serem i botwinką.

0 (0 ocen)

Swietnie nadaję się na niedzielny obiad.

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego wołowo wieprzowego
    1 jajko
    1 cebula
    1 czerstwa bułka
    1 opakowanie sera gouda w plastrach (15 dag)
    2 pęczki botwinki (bez buraków - same łodygi z liśćmi )
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka
    2 łyżki posiekanego koperku
    kilka łyżek bułki tartej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety mielone nadziane serem i botwinką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, wcześniej namoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, starty na tarce czosnek, koperek oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Jeśli masa mięsna jest za rzadka dosypujemy 1- 2 łyżki bułki tartej lub więcej jeśli jest taka potrzeba. Botwinę dokładnie myjemy, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy kilka minut aż nieco zmięknie. Wodę wcześniej solimy a także dolewamy około 2 łyżki octu. (ocet wlewamy od razu aby botwinka nie straciła koloru)
    Po kilku minutach odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sicie. Botwinkę osuszamy i kroimy na taką długość jaką ma ser. Porcje botwinki zawijamy w plaster sera tworząc rulonik który dokładnie oblepiamy mięsem mielonym tworząc podłużny kotlet. Na samym końcu obtaczamy w bułce tartej. (możemy użyć dwa plastry sera do jednego kotleta wtedy ser będzie bardziej wyczuwalny)
    Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju aż mięso będzie miękkie. Kotlety są dość duże więc ja proponuje po lekkim obsmażeniu ułożyć je w formie żaroodpornej i zapiec jeszcze około 15 minut w 180C. Wtedy mamy pewność ze nie będą surowe w środku.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować